Kompletní seznam alergenů

 

Seznam potravinových alergenů,které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU

1) Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich (nejedná se o celiakii)

2) Korýši a výrobky z nich

3) Vejce a výrobky z nich

4) Ryby a výrobky z nich

5) Jádra podzemnice olejné (arašídy)a výrobky z nich

6) Sojové boby (sója) a výrobky z nich

7) Mléko a výrobky z něj

8) Skořápkové plody a výrobky z nich- jedná se o všechny druhy ořechů

9) Celer a výrobky z něj

10) Hořčice a výrobky z ní

11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich 

12) Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l vyjádřeno jako celkový SO2

13) Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

14) Měkkýši a výrobky z nich

Alergeny u jednotlivých jídel na jídelním lístku jsou označeny písmenem A a příslušným číslem ze Seznamu potravinových alergenů.